Huisartsenpraktijk Terra Medici is geopend op:
maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u
Telefoonnummer:
0495-594666
Telefoonnummer: 0495-594666
Geopend op: maandag t/m vrijdag van 08:00u - 17:00u

"Test kinderen op energiedrank"

"Test kinderen op energiedrank"

zaterdag 15 mrt 2014, 19:38 (Update: 15-03-14, 20:04)

»  energiedrankjes

Tieners die last hebben van hartkloppingen, slaapstoornissen, druk gedrag en maagklachten moeten voortaan standaard gecontroleerd worden op het gebruik van energiedrankjes. Dat hebben de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) en GGD Nederland tegen RTL Nieuws gezegd.

De organisaties denken dat de klachten worden veroorzaakt door de consumptie van energiedrankjes. Zij maken zich al langer zorgen over het gebruik van energiedrankjes door kinderen. In 2012 pleitte de GGD voor een verkoopverbod van energiedrankjes in supermarkten.

Volgens de NVK en GGD moeten huis-, kinder- en schoolartsen meer letten op het gebruik van energiedrankjes wanneer kinderen op hun spreekuur komen met klachten over bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid en hartkloppingen.

Eyeopener

Bij RTL geeft kinderarts Rolf Pelleboer een voorbeeld van een meisje van 15 jaar. Zij kwam in het ziekenhuis binnen met geelzucht. "Kinderartsen hebben wekenlang allerlei onderzoeken gedaan, maar konden geen oorzaak vinden. Uiteindelijk bleek dat ze vijf blikjes energiedrank per dag dronk. Toen ze daarmee ophield waren de klachten weg. Dit was voor ons een eyeopener."

De frisdrankbranche zegt in een reactie dat energiedrank op zichzelf niet gevaarlijk is, maar dat overdaad schaadt.

Voedingscentrum

Het Voedingscentrum adviseert kinderen boven de 13 jaar, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven om niet meer dan één blikje per dag te drinken. Kinderen onder de 13 moeten de drankjes helemaal mijden.

In energiedranken zit veel suiker, waaraan stoffen als cafeïne, taurine en glucuronolactone zijn toegevoegd. Die stoffen hebben een oppeppend effect. Er zijn geen bewijzen dat taurine en glucuronolactone schadelijk zijn, zegt het Voedingscentrum.

      NHG

Kwaliteitskeurmerk

Huisartsenpraktijk Terra Medici heeft sinds 2008 het NHG-keurmerk.
Lees meer